Yapılan arazi kontrolleri sonucunda zeytin bahçelerinde önemli zararlara neden olan Zeytin Güvesi Meyve Nesline karşı 10.06.2024 tarihi itibariyle ilaçlı mücadele zamanının geldiği tespit edilmiştir.
İlaçlama yapılırken;
- Çiçeklenme dönemi yaşanan iklim şartları nedeniyle meyve büyüklüklerinin bahçe/bölgelere göre değişkenlik gösterdiği görülmektedir. Bu nedenle ilaçlama yapacak üreticilerimizin bahçelerini kontrol ederek zeytin güvesi meyve nesline karşı ilaçlama zamanı olan meyvelerin “iri karabiber tanesi" veya “5 nolu saçma" iriliğine geldiğini kontrol etmeleri ve ona göre mücadele zamanını belirlemeleri önem arz etmektedir.
- Kullanılacak ilacın seçiminde zeytin güvesine karşı önceki ilaçlamada kullanılan ilaç dikkate alınarak Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.
- İlaçlamaların etkili olması ve arıların zarar görmemesi için meteorolojik şartlar dikkate alınarak ilaçlamanın rüzgârsız havada ve akşam saatlerinde yapılması gerekmektedir.
- İlaçlama etkinliğinin sağlanması için ilaçlamada kullanılacak suyun pH'sı kontrol edilmeli, suyun pH'sı yüksekse kullanılacak bitki koruma ürününe göre uygun hale getirilmesi gerekmektedir.
- Karışım yapılacaksa kullanılacak bitki koruma ürünlerinin ve yaprak gübrelerinin karışabilirliğine dikkat edilmelidir.
- İlaçlama sırasında koruyucu kıyafet, gözlük ve maske kullanılmasına özen gösterilmelidir.
Kullanılacak ilaçlar için: https://bku.tarimorman.gov.tr/Zararli/Details/273
BURSA İL TARIM ve ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
(Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü)