Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmekte olan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Aronya fidanları üreticilere dağıtıldı.
Bursa Osmangazi, Kestel ve İnegöl İlçelerinde düzenlenen Aronya Fidan dağıtımı etkinliğine İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL’ün yanı sıra Osmangazi Kaymakamı Ali PARTAL, İnegöl Kaymakamı Eren ARSLAN, Kestel Kaymakamı Recep ÖZTÜRK, AK Parti Bursa İl Başkan Yardımcısı Sinan KAHRAMAN, İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Eşref YİĞİT,İl Müdür Yardımcısı Erdoğan CEYLAN,Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail ALTINKAYA, İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai ÇELİK’in yanı sıra İl ve İlçe protokolü ve çok sayıda üretici katıldı.
İl Müdürü AYGÜL düzenlenen etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmasında “Aronya Fidan Dağıtımı programına hoş geldiniz. Sizleri saygı ile selamlıyorum.
Sürekli artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılaması, milli gelire ve istihdama katkı sağlaması, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, ihracata doğrudan ve dolaylı katkıda bulunması gibi nedenlerden dolayı tarım, küresel boyutta stratejik bir sektör haline gelmiştir. Ülkemizin coğrafi konumu, iklimi ve verimli tarım arazileri tarımsal üretim için büyük avantajlar sunmaktadır.
Ülkemizin polikültür tarımı uygulanan birçok bölgesinde üzümsü meyvelerin önemi ve yetiştiriciliği gitgide önem kazanmaktadır. Son yıllarda tüketimdeki artışla birlikte ihracat imkânlarının oluşması nedeniyle bu gibi ürünlere olan talep artmaya başlamıştır. Aronya tarım ve gıda sektörü açısından büyük önem arz etmektedir. Gerek birim alandaki getirisi ve gerekse sağlık açısından sahip olduğu yararlardan dolayı dünya çapında çok aranan meyve türlerinden biri olup çiftçimiz için yeni bir üzümsü meyvedir.
Anavatanı Kuzey Amerika olan Aronya, geniş bir iklim kuşağında yetiştirilebilmekte ve farklı toprak şartlarına adapte olabilmektedir. Aronya son yıllarda dünya çapında popüler olmaya başlayan ve ılıman iklime sahip orta asitli topraklarda tarımı yapılabilen üzümsü bir meyve türüdür. Türkiye’de 2017 yılında ilk defa bakanlığımıza bağlı Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından 2 adet aronya çeşidi tescil edilip sertifikalı fidanları üretilmeye başlanmıştır.
Meyveler içerisinde özellikle üzümsü meyvelerin doğal antioksidanlar bakımından zengin olduğu ve yüksek antosiyanin miktarına sahip oldukları bilinmektedir. Aronya zengin içeriği, yüksek antioksidan kapasitesi ve antosiyanin miktarına sahip olması nedeniyle insan sağlığına katkısı ile “Süper Meyve” olarak adlandırılmaktadır.
Çeşitli kaynaklarda, içerdiği bu maddelerin kalp hastalıkları ve kanseri önleme potansiyeli olduğu belirtilmektedir. Aronya hem gıda sanayiinde hem de eczacılıkta kullanılan ve bu özellikleri ile de gelecek vadeden bir meyve türüdür. Sağlık meyvesi olarak tanımlanmaktadır.
Taze ve kuru meyve olarak da tüketilebilmektedir. Meyve suyu, çay, sos, reçel, dondurma gibi farklı şekillerde değerlendirilmektedir. Ayrıca besinlerin renklendirilmesinde ve besin takviyesi olarak da kullanılmaktadır. Aronya meyvesi yaşlanmayı engellemekte ve yaşlılık ile ortaya çıkan geçici hafıza kayıplarının da önüne geçebilmektedir.
Sonbaharda bitki yapraklarının sarı, turuncu, kırmızı renk alması nedeniyle süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır.
Bakanlığımızca, aronya yetiştiriciliği alanına yatırım yapmak isteyen yatırımcılara rehber olması amacıyla Aronya Fizibilite Raporu ve Yatırımcı Rehberi hazırlanmıştır.
Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında, İlimizde 2021 yılında “Sağlık Meyvesi Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” ve “Osmangazi İlçesi Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” uygulanmaktadır. Projeler için 190.250,00 TL ödenek tahsis edilmiştir.
Proje faaliyetleri ile Osmangazi ilçemizde 17 üretici ile 24 da, Kestel ilçemizde 12 üretici ile 15 da ve İnegöl ilçemizde 26 üretici ile 33 da olmak üzere toplam 55 üreticimize 72 da alanda aronya bahçesi tesis ediyoruz. Bahçe tesisi için dekara 225 fidan olmak üzere toplam 16.200 adet aronya fidanı temin edilmiştir. Fidan bedellerinin % 50 si çiftçi katkısı ile karşılanmaktadır.
İlimizde; Karacabey, İnegöl, Mustafakemalpaşa Orhaneli, Keles, Orhangazi, Osmangazi, İznik,, Harmancık, Nilüfer ve Kestel ilçelerinde aronya yetiştiriciliğiyapılmakta olup, bu sene 365 da alanda 172 ton üretim gerçekleştirilmiştir.
Sağlık Meyvesi Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projemizin ve bu kapsamda çiftçilere sağladığımız fidanlarımızın tüm üreticilerimize, ülkemize hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, Sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından aronya fidanları proje kapsamında yetiştiricilere dağıtıldı.