Bursa'nın önemli tarımsal değerlerinin başında gelen kiraz, Keles ilçesinde hasat yolculuğuna devam ediyor.
Keles Kaymakamı Ahmet Faruk Beyazıt, Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin ile Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül'ün katılımıyla Keles Kozağacı kiraz hal alanında bir program düzenlendi.
Açılış konuşmalarının ardından Kiraz Hal esnafını ziyaret eden Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ile katılımcılar kiraz bahçesini gezdi.
Bursa'nın sahip olduğu iklim ve toprak özellikleriyle ülkemizin önemli tarım kentlerinden biri olduğunu ifade eden İl Müdürü Aygül, büyük tarım alanlarına kıyasla kısıtlı olan tarım alanlarına rağmen elde edilen yüksek verimle geçtğimiz yıl yaklaşık 10.9 milyar TL'lik bitkisel üretim değerine ulaşıldığını söyledi. İl Müdürü Hamit Aygül, geçtiğimiz yıl Bursa'nın bitkisel üretimde yaklaşık olarak %40 civarında bir büyüme yakaladığını belirtti.
''Kiraz, ilimizin çok kıymetli bir tarım ürünüdür''
Sebze, meyve ve tahıl ürünleri üretimde söz sahibi olan Bursa'nın meyvecilik yönünden de önemli üretim merkezlerinden olduğunu ifade eden Aygül: ''Yaklaşık 40 farklı meyvenin hem iç hem de dış piyasaya sunulmakta bunlarda biri de kiraz. Kiraz ilimizin çok kıymetli bir değeridir. İlimiz geçtiğimiz yıl yaklaşık 53 bin ton kiraz üretimi ile ülkemizde 2. sırada yer aldı. Hem toplam kiraz üretim miktarımız hem de Türkiye'deki sıralamamız oldukça önemli. Türkiye'deki toplam kiraz üretiminin %8'ini Bursa sağlamış oldu.
Bursa'da kiraz üretimi dağılımına bakıldığında en fazla üretim Keles ilçesinde yapılıyor. Keles, geçtiğimiz yıl 20 bin tona yakın kiraz üretimiyle Bursa'da ilk sırada yer aldı.
Anadolu birçok sebze ve meyvenin olduğu gibi Kirazın da anavatanı. Kiraz, Anadolu'da kültüre alındıktan sonra Avrupa'ya ve diğer ülkelere yayılmıştır. Kiraz üretimi çok eski yıllara dayanamakta olup Evliya Çelebi seyahnetnamesinde bahsetmektedir. Coğrafi yönden de önemli bir ürün olan Kiraz için Keles Belediyemiz ve diğer kurumlarımızla Coğrafi İşaret almak için çalışmalar yapmaktayız.
Dünyada 1500 civarında kiraz çeşidi bulunduğu bilinmektedir. Ülkemizde en çok yetiştirilen çeşidi ise Balbastı yani Ziraat 900 çeşidi Bursa'da yaygın olarak üretilen kiraz çeşidir. Avrupa'da bu çeşide Türk Kirazı olarak isim vermekteler.'' dedi.
İl Müdürü, Türkiye'nin çok farklı fiziki koşulları nedeniyle, bölgeler arasında kirazın olgunlaşması bakımından 1,5 aya varan farklılıklar görülebildiğini ve bu süre içerisinde piyasaya sürekli ürün sürülebildiğini söyledi. Soğuk hava deposu ve diğer imkanlarla bu sürenin daha da uzayabileceğini belirtti.
Geçtiğimiz yıl Bursa'nın toplamda 15 bin ton kiraz ihracatı yaptığını belirten Hamit Aygül: ''Bu şekilde ülke ekonomisine de katkı sunarak önemli miktarda kiraz geliri sağlanmış oldu. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz diğer ilgili kuruluşlarla birlikte kirazın kalitesini, verimini artırmaya yönelik eğitim ve çalışmalar yapmakta. Budama, ilaçlama, gübreleme, ilaçlama sistemini sms yoluyla bildirme gibi birçok etkinlik içerisindeyiz. Yeni eğitim çalışmaları ve uygulamlarla her daim çalışmaya hazırız. Kirazın dünya piyasalarına hak ettiği değerle ulaşması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz'' dedi.