Alternatif tıpta da kullanım alanı olan tıbbi ve aromatik bitkilerin ilimizde yetiştirilen çeşitlerinin arttırılması ve tüketicilere güvenilir olarak sunulması sürecinde Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak yürüttüğümüz çalışmalar sürüyor.
Bu kapsamda Mudanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde Mudanya Güzelyalı Kadınları Kalkınma Kooperatifi'nde 72 saatlik Tıbbi ve Aromatik Bitki Kursu düzenlendi. Kurs sonunda sertifika almaya hak kazanan 16 kursiyere sertifikaları düzenlenen törenle teslim edildi.
Mudanya'da düzenlenen sertifika törenine katılan Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi, eğitime katılarak başarı sağlayan kursiyerleri tebrik etti. Kaymakam Terzi, ''Her şeyin başı eğitim. Elimizden gelen ne varsa sizlere destek olmak için olmak için hazırız. Hepinizin emeklerine sağlık.'' dedi.
Törende konuşma yapan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, tıbbi ve aromatik bitki sektörünün günden güne geliştiğini ifade etti. Bitkilerin iyileştirici etkilerinin bulunduğu inancı çok eski zamanlara uzandığını belirten İl Müdürü Aygül, ''Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre yaklaşık 20 bin bitki tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Tıbbi bitkilerin tanımını tam olarak yapmak zordur. Tıbbi bitkiler, beslenme, kozmetik, vücut bakımı, tütsü veya dini törenler gibi alanlarda yer alırken, aromatik bitkiler ise güzel koku ve tat vermeleri amacıyla gıda zinciri içinde yer almaktadır. Günümüzde tıbbi ve aromatik bitkiler terimi genellikle birlikte kullanılmaktadır.'' dedi.
'' Türkiye zengin bir floraya sahip olması nedeniyle oldukça fazla bitki türünü bünyesinde barındırmaktadır.''
Türkiye'nin coğrafi konumu, iklimi, toprak özellikleri ve 4 binden fazla endemik bitki sayısı ile tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından önde gelen ülkelerden biri olduğunu söyleyen İl Müdürü ''Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitki tür sayısı 500 civarında ama tabi bu türlere her geçen gün yeni türler eklenmektedir. Türkiye zengin bir floraya sahip olması nedeniyle oldukça fazla bitki türünü bünyesinde barındırmaktadır. Yaklaşık olarak 11 bin civarında bitki taksonu ile Avrupa'nın tamamının sahip olduğu sayıya yakındır. Floranın 1/3'ünü endemik bitkilerdir aromatik özellik arz etmekte, 500 kadarı da alternatif tıp için kullanılmaktadır.'' dedi.
''Tıbbi bitkisel ürünlere olan talep ulusal ve uluslararası düzeyde sürekli artmaktadır.''
İl Müdürü Aygül, 1990'lı yıllardan sonra tıbbi ve aromatik bitkilerin yeni kullanım alanlarının bulunması ve doğal ürünlere olan talebin artması ile bu bitkilerin kullanım alanı her geçen gün arttığını ifade etti. Aygül konuşmasına şöyle devam etti: ''2000 yılında tıbbi ve aromatik bitkilerin piyasası yaklaşık 60 milyar doları aşmıştır. Bu rakam dünyadaki yıllık ilaç pazarının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturmaktadır. Tıbbi bitkisel ürünlere olan talep ulusal ve uluslararası düzeyde sürekli artmaktadır. Gıda korumada kullanılan kimyasal maddelere yasal sınırlamalar getirilmesi nedeniyle, bitkilerden elde edilen ve antioksidan olarak kullanılabilen uçucu yağlara olan talep de her geçen gün artmaktadır. İnsanlar için daha sağlıklı olduğundan gıdalarda artık kimyasal maddeler yerine tercih edilmektedir. Bu da pazar payının büyümesine yardımcı olan önemli bir faktördür. Bitkisel ürünler ve ilaçların pazardaki büyüklüğü son on yıl içerisinde, dünya ekonomisindeki durgunluğa rağmen kayda değer büyüme göstermiştir.''
''Mevcut potansiyelin etkin bir şekilde kullanılması için İl Müdürlüğü olarak çeşitli deneme ve demonstrasyonlar yapıyor, çiftçilerimizin eğitimine büyük önem veriyoruz.''
Tıbbi ve aromatik bitkilere olan talep nedeniyle Dünya'da ve ülkemizde bu bitkilerin üretiminin de artmaya başladığını söyleyen İl Müdürü: ''İlimiz; verimli toprakları, uygun iklim koşulları, coğrafi rakım farklılığı ve modern yöntemlerle yapılan tarımsal üretimin sağladığı avantaj nedeniyle tıbbı ve aromatik bitkileri üretimi açısından önemli potansiyele sahiptir. Mevcut potansiyelin etkin bir şekilde kullanılması amacıyla İl Müdürlüğümüz çeşitli deneme ve demonstrasyonlar yapmaktadır. Bunlarla beraber en önemli unsur elbette çiftçilerimizin bunlarla ilgili bilgi sahibi olmasıdır. Bu sebeple İl Müdürlüğümüzün çalışmalarından biri de çiftçilerimizin eğitimleridir.
Bu kapsamda Mudanya İlçe Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim merkezi işbirliği ile 13 ile 31 Mart tarihleri arasında Güzelyalı Kadınları Kalkınma Kooperatifi'nde 72 saatlik Tıbbi Aromatik Bitki Kursu düzenlenmiştir. Kurs sonunda sertifika almaya hak kazanan 16 kursiyerimizi tebrik ediyor ve hayırlı olmasını diliyorum.
Hem sağlık açısından yarar sağlayan hem de üreticilerimize alternatif ürün seçeneği ile yeni gelir olanağı sağlayan bu bitkilerin daha fazla miktarda üretilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. Yapılan bu eğitimin gelişim sürecine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu çalışmada emeği geçen herkese, başta kursiyerler olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür ediyor, sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum.'' şeklinde konuştu.
Sertifika Törenine Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ile birlikte Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Esra Uzun, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Mudanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ergün Karadağ, Mudanya İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Emre Tor ve kursiyerler katıldı.