Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde, Orhaneli ilçesinde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi amacıyla ekimi yapılan lavantanın hasat dönemi başladı.
Hasat programına katılan Orhaneli Kaymakamı Mehmet Naim AKGÜL, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün Orhaneli'de uyguladığı çalışmalardan ve katkılardan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Dağ ilçelerinde bu faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin önemli olduğunu söyleyen Kaymakam Akgül, bu bahçelerin turizm amaçlı da kullanılması gerektiğini söyledi.
Orhaneli Belediye Başkanı Ali AYKURT ise çiftçilere destek vermeye devam edeceklerini söyleyerek, hayırlı olsun temennilerini iletti.
''Lavanta, yeni üretim alanları ile 800 da alana ulaştı.''
Alternatif tıp ve kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan ve hoş kokulu çiçekleriyle arıcılığa da katkısı olan lavantanın Orhaneli'de gerçekleşen hasadına katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül şunları söyledi: ''Yüzyıllardır doğada var olan çiçekler insanoğlu tarafından çeşitli amaçlarla kullanılıyor. Lavanta da ticari olarak yetiştirilen bu çiçekler arasında bulunuyor. Lavantadan elde edilen ürünler günümüzde parfümeri, gıda, kozmetik, sağlık, aromaterapi, peyzaj gibi pek çok alanda geniş bir kullanım alanı sunuyor.
Ülkemizde son yıllara kadar sınırlı alanlarda yetiştirilen lavantanın 2022 yılında 47 bin 176 dekar alanda 7 bin 722 ton üretim gerçekleşti. Bursa'da 394 dekar üretim alanında 122 kg/da verim ve 39 ton üretim mevcut iken yeni üretim alanları ilavesi ile bu rakam 800 da alana ulaştı.''
''İlimizde dağ yörelerinde bulunan ilçelerimiz Lavandula angustifolia yetiştiricilği açısından son derece uygundur.''
Dağ yörelerinin lavanta yetiştiriciliği için elverişli olduğunu ifade eden İl Müdürü Hamit Aygül: ''İlimizde dağ yörelerinde bulunan ilçelerimiz Lavandula angustifolia yetiştiricilği açısından son derece uygundur. Hali hazırda 50 da alanda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayrıca Mustafakemalpaşa ilçemizde de son yıllarda yaklaşık 500 dekar yeni dikim alanı ile lavanta ekim alanları artmaktadır. Mevcut lavanta yetiştiriciliğinin Keles, Büyükorhan, Orhaneli ve Harmancık ilçemizde yaygınlaşmasını sağlamak ayrıca verimsiz kıraç arazileri değerlendirmek, arıcılığa katkı sağlamak ve kırsal turizmi canlandırmak amacıyla ilçe müdürlüklerimiz ve belediyelerimizle beraber yürütülen çalışmalar devam etmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2 dekarlık alanda fide temini ile başlayan çalışmalar üreticilerimizin gayretleriyle mevcut duruma gelmiştir. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Keles ilçesi Belenören Mahallesinde yaptırılan distilasyon ünitesinde Lavandula angustifolia yağları değerlendirilecektir. Lavanta yetiştiriciliği köyden kente göçün önlenmesi, atıl işgücünü harekete geçirerek çiftçilerin gelirlerinin arttırılması, ülkece ihtiyacımız olan kaliteli lavanta yağının karşılanması ve kırsalda kalkınmanın sağlanması gibi oldukça önemli bir dizi yarar sağlamaktadır.'' dedi.
Aygül, ''Düzenlenen etkinliklerle çiftçilerle buluşup, yaptığımız çalışmaların bir kısmını sizlere anlatmış oluyoruz. Lavanta hasadının, üreticiler olmak üzere tüm ülkemize hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum.'' şeklinde konuştu.
Lavanta Nedir?
Lavanta bitkisi, 1 metreye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Lavanta bitkisinin ekonomik olarak kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisidir. Uçucu yağ bileşenlerinde en fazla linalool linalil asetat ve kafur bulunmaktadır. Uçucu yağ kalitesi bu bileşenlerden linalil asetat ve kafur oranına göre belirlenmektedir.
Lavanta kireç yönünden zengin, süzek ve PH %5,8-8,3 kuru ve kalkerli topraklarda iyi gelişme gösterir.Aşırı nemli, taban suyu yüksek organik maddeleri çok olan topraklar daha az uçucu yağ üretir Kurağa ve sıcağa oldukça dayanıklıdır.
Yaş herba verimi, İkinci yıldan itibaren lavantadan 400-600 kg /da, lavandin ise 1000-1300 kg/da verim almak mümkündür.
Kuru çiçek verimi, lavantada 50-100 kg/da, lavandinde ise 100-200 kg/da.
Uçucu yağ verimi, lavantadan 1-5 kg/da, lavandinden ise 4-22 kg/da verim almak mümkündür.