Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş.’nin Bursa’nın coğrafi işaret tescil belgesi bulunan ürünlerinden marka ürünü deveci armudunda da hasat sevinci yaşandı. Düzenlenen hasat etkinliği Gürsu Kumlukalan Kooperatifi önünde düzenlendi. Hasat başlangıç törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ’ın yanı sıra Bursa Milletvekilleri Atilla ÖDÜNÇ ve Emine YAVUZ GÖZGEÇ, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa IŞIK, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay YILMAZ, Gürsu Kaymakamı Naif YAVUZ, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İSTANBULLU, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Senih YAZGAN ile üreticiler katıldı.
Törende konuşma gerçekleştiren İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL “Armut, dünyada yetiştiriciliği yapılan en önemli meyve türlerinden biridir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2018 yılı verilerine göre dünyada 1.4 milyon (1.381.923) ha alanda, 24 milyon (23.733.000) ton armut üretilmektedir. Ülkemiz 26.389 ha alanda ürettiği 519.451 ton armutla dünyada 5. sırada yer almaktadır.
2019 TÜİK verilerine göre Bursa 88.844 da alanda 209.324 ton armut üretimi ile Ülkemizde 1. sırada olup, toplam üretimin % 40’ını karşılamaktadır.
Gürsu ilçemiz 89.798 ton armut üretimi (22.645 da) ile İlimizde ilk sırada yer almaktadır. Gürsu’yu, 42.278 ton ile Kestel (13.800 da), 24.594 ton ile İnegöl (23.000 da), 19.218 ton ile Yıldırım (5.616 da) ve 16.866 ton ile Osmangazi (10.504 da) ilçelerimiz takip etmektedir.
Bu sene Armut rekolte tahminimiz Bursa’nın geneli için 223.000 ton ve Gürsu için 88.000 tondur.
Deveci ve Santamaria çeşitleri ilimizin en fazla üretilen armut çeşitleri olup, Deveci Armudu aynı zamanda coğrafi işaretli ürünümüzdür. 10 Eylül 2019 tarihinde Gürsu Ziraat Odası tarafından başvurusu yapılarak, coğrafi işaret belgesi alınmıştır.
Gürsu Deveci Armudu’nun; dış kabuğu ince, meyve eti beyaz, parlak ve gevrek olup bol sulu ve şekerlidir. Asitliği düşüktür. Kışlık bir armut çeşididir. Ekim ayında olgunlaşır ve hasat edilir. Deveci oldukça sert ve dayanıklı bir armuttur. Depolama süresi çok uzundur. Bu özellikleri sebebiyle iç ve dış pazarda uzun süreli alıcı bulmaktadır. Hem ülkemizin hem de ilimizin ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.
2019 yılı TÜİK verilerine göre ülkemizden 43.098 ton taze armut ihraç edilmiş ve bundan 24 milyon $ gelir elde edilmiştir. 2019 yılı verilerine göre İlimizden gerçekleşen ihracat miktarı 6.000 ton civarındadır.
Bu programın hazırlanmasında Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor ediyorum. İlimizin marka değerlerinden Deveci Armut’u hasadının çiftçilerimize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını, Allahtan niyaz ediyor, Sizleri hürmetle selamlıyorum.”dedi.
Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması hedefiyle farklı projelere imza atan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ, törende yaptığı konuşmada, sanayi şehri, ihracat ve üretim şehri olan Bursa’nın aynı zamanda bir tarım kenti olduğunu vurguladı. Bursa’da üretilen katma değeri yüksek tarım ürünlerini dünyaya pazarlamanın derdi ve heyecanı içinde olduklarını dile getiren Başkan AKTAŞ, “Bunun için tanıtım çok önemli. Bu konuda daha kat edeceğimiz çok ama çok mesafe var. Özellikle armudu yaş meyve olarak değil, endüstriyel ürün olarak, bazen kurutarak, bazen pasta ve benzeri ürünlerle harmanlayarak bu ürünü bütün Türkiye'ye hatta bütün dünyaya pazarlamamız gerekiyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak Tarım A.Ş. şirketimizle birlikte önemli çalışmalar yapıyoruz. Pandemi süreci nedeniyle yapamasak da uluslararası fuarlarda ürünlerimizi tanıtıyoruz. Eğitimle, bilinçlenme ile kalite ve standartlara uygunluk anlamında verimi yükseltmeliyiz. Şunu kesinlikle unutmayalım bizim pazarımız sadece Bursa, Marmara Bölgesi veya Türkiye değil, bütün dünya bizim pazarımız” dedi.
Bursa Milletvekilleri Emine YAVUZ GÖZGEÇ ve Atilla ÖDÜNÇ de çiftçiye verdikleri desteklerden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ’a teşekkür edip, hasadın verimli geçmesini diledi.
Konuşmaların ardından tören alanında sergilenen, armuttan yapılan farklı ürünleri inceleyip tadına bakan protokol üyeleri, daha sonra armut bahçesinde hasat etkinliğine katıldı.